ORDU NUFUS, İNSAN ÇEŞİTLİLİĞİ , ANILAR, NUFUS HAREKETLERİ / ORDU DA SPOR : ORDU SPOR


ORDU  














ORDU 
KASABADAN SANCAKTAN , VİLAYETE


1800 li yıllarda Ordu yerleşim yeri olarak Eskipazar dakurulu küçük bir yerleşim alanıydı. Ordu bataklık  halinde ve halk Yazalrı çambaşında ikamet ederdi. Kışın eski pazarda ikamet ederlerdi. Şimdiki Zaferi Milli Mahallesi, Taşbaşı, Selimiye , Saray Aziziye mahalleleri ermeni ve Rum  yerleşkesiydi. 93 Harbinden sonra göçlerle Ordu nufusu hareketlilik göstermiştir.

93 HARBİ VE RUS MUHACİRLER

1877-1878 Rus Harbi sonucunda Osmanlı Ordusu yenilince Kars, Ardahan Batum Ruslara verilince;  Batum Gürcüleri göçe karar vermişlerdir. Çürüksululu Ali Paşa göçmenleri Bursaya götürmek için anlaşmışlardır. Ancak deniz yolu tehlikeli idi. Orduya gelen gemi yolcuları uzun süre Orduda kalmak zorunda kaldılar. Bunlardan  4254 kişi 1034 haneye yerleştirilmiştir. 1886 yıllarında Macaralı gürcüler yüksek rakımlı  yerlere, Acaralı gürcüler orta rakımlı yerlere, çürüksulularda sahil kesimlere yerleştirilmişlerdir. Ali paşanın çürüksulu gürcüleri ile yerli halk arasında anlaşmazlıklar çıkmış Ali Paşa idareyi sağlayamamış görevden ayrılmıştır. Oğlu Ziya Bey  yerli halk ile gürcüleri baırştırmayı ve sükuneti sağlayabilmiştir.

Giresunda başta Topal Osman ve Ziya Beyin oluşturduğu bir çok çetenin zorbalıkları, saraydan gelen yardımlarla  bertaraf edilmiş, halkın  sükûneti sağlanabilmiştir.

Soytaroğlu İsmail, İstanbullu Ramiz, Hekimoğlu, Meletlioğlu, Topuzoğlu gibi ünlü çete savaşları zor geçmiştir.

Soytaroğlu İsmail 4 yıldan fazla Perşembe, Gölköy, Ulubey Fatsa, Reşadiye, Mesudiyede çok eylemler yapmıştır. En sonunda Meudiye Yevelide sıkıştırılmış, teslim alınmış Orduya getirilirken Ulubeyde   kaçmaya teşebbüs etmiş vurulmuş , yaralı olarak getirilirken ölmüştür. 17 Mart 1923  tarihinde cesedi  Kasabaya getirilmiş 3 gün ayağından asılı olarak halka teşhir edilmiştir.

1915 yılında Ruslar Trabzondan Zonguldak iline kadar tüm Karadeniz Kıyılarını topa tutmuştur. Trabzon Şehri 2 yıl kadar Rus İşgali altında kalmıştır. Trabzon Vilayeti Orduya taşınmış Trabzon Valiliği Erkanıyla beraber iki yıl Orduda kalmış 1917 yılında Rusların Trabzondan çekilmesiyle Trabzona geri dönmüştür. 1917 -1918 yıllarında Of ve Rizeden ayrılmayan yerli halk ile savaşmış Çürüksulu Ziya paşa 600 adet adamı ile Rusları püskürtmüştür. Ziya Bey zamanında Orduda Ermeni ve Rumlarla  önemli olay olmamıştır. Osman ağa Orduya gelip ermeni ve yabancı diğer unsurları sürmek istediyse de  Ziya Bey sulh’u  sağlamıştır.

 Selimiye Mahallesi Kızıllık Mevkiisinde Bacınoğlu Ahmet Efendiden 7 dönüm arazi alınarak Mezarlık yapılmıştır. 150 den fazla Göçmen buraya gömülmüştür.

 

RUS İŞGALİ VE GÖÇLER

1914 1. Dünya savaşından sonra Rus işgali nedeniyle Artvin, Hopa Rize, Trabzon il ve ilçelerinde  Batıya doğru göçler başlamıştır. Trabzondan :

Furtunlar, Çebiler, Akyollar, Güreşçiler, Altuneller , Özkanlar, Aydınlar, Oflular, Çarşıbaşı, iskefyeliler,

Gümüşhaneden;,

Köksallar, Odabaşlar, Aydemirler, Özoğulları; 

Rizeden: Köseler, Kurtuluşlar, Arollar,  Altaylar, İnceler, Çamlı ve Kamberler gelmişlerdir.

 

 

                                                     ŞEHİR MEZARLIĞI( ÇAKALÇIKMAZ)

 1916 Yıllarında ordu şehri büyümüş mezarlık ihtşyacı doğmuştu. Yapılan araştırmalarda  Şimdiki mezarlığın olduğu yer uygun bulundu. Burası tarla ve fındık bahçesi idi. Fakat Belediye Başkan Yusuf bey parayı bulup burayı  istimlak edemez. Çareyi Şimdiki Buket Pastanesinin yanında Ordunun tanınmış Manifatura tüccarlarından  Ömer Ağazade  Hüseyin Avni Sözen’e başvuruda bulunmuştur.  Hüseyin Avni Bey Ziraat Bankasından ipotekli araziyi alarak ordu belediyesine bağışlıyor. 23 daa olan bu arazinin etrafıda Süleyman Felek ve Yusuf Tarafından Şahsi imkanlarıyla taş duvarla çevriliyor. Trabzon Valisi onlara teşekkür belgeleri göndermiştir. 1917 yılında rus işgali sırasında  manifatura   yağmalanmıştır. Hüseyin Avni Bey İstanbul’a taşınmıştır.

Hüseyin Avni Bey Yeğeni Nurettin Sözen Şimdiki Ordu Lisesinin olduğu araziyi Lise yapımı için bağışlamıştır.   

ORDU DA TARİHİ BİNALAR, ESERLER

Taşbaşında iki tane kilise ve Düz Mahallede Düz Mahalle Kilisesi bulunuyordu. Düz Mahalledeki kilise önceleri 

şimdiki tiyatro binası olarak kullanılan yerde Şehirde 2-3 mahalleye elektrik sağlayabilen  jeneratör vardı. Bu jeneratör arada bir bozulur, tamir edilir, idare edilirdi. Daha sonra İtfaiye Binası olarak kullanıldıktan sonra bugün Ordu belediyesi Karadeniz Tiyatrosu olarak restore edildi.

Sahile yakın Taşbaşı Kilisesi bir zamanlar Ordu Hapishanesi ve şimdilerde müze olarak kullanılmaktadır. Diğer kilise ise Taşbaşı Camii olarak restore edilmiştir. Yine Taşbaşı’ nda Ermeni Mektebi Cumhuriyetin ilk yıllarında İsmet Paşa İlk Mektebi olarak açılmıştır.

Fidangörde Eski Paşaoğlu Binası  Valilik , Çocuk esirgeme Kurumu, Şimdilerde Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. Aynı yerde eski ZiverBey Köşkü var idiyse de bugün yoktur. Düz Mahallede kayda diğer diğer tarihi bina ise Yalı Hamamı, Halk Eğitim Merkezi Binası, Yalı Camii, 19 eylül İlkokulu, Birkaç tane yerli çeşmeler vardı. Bu çeşmeler bugün kaybolmuştur. Rıhtım yanındaki iki tarihi çeşme kalıntıları restore edilmelerini beklemektedir.

Selimiye Mahallesinde Saray Hamamı , Orta Camii,  Şeyhşakir Türbesi, Selimiye Mahallesi Paşaoğlu Etnoğrafya Müzesi, Kahraman Sağar Konağı( Fındık Müzesi) VE diğer ağa konakları vardır. Bunları bazıları restore halindedir. Saray Mahallesinde Eski Askerlik Binası, Tapu Müdürlüğü, Nufus Müdürlüğü, olarak kullanılan bugün Askerlik Şubesi ve Altınordu Kaymakamlığı  görevini yapan Taş binalar vardı. Yanında Hamidiye Camii de Halen cemaatini ağırlamaktadır. Tarihi köprübaşı Kemer Köprü tarihe meydan okurcasına durmakta ve Selimiye Mah. ile Bucak Mah. birbirine bağlamaktadır.

Ordunun Eski yerleşim yeri Zaferi Milli,, Taşbaşı, Selimiye Mahallelerinde  tarihi konaklar, çeşmeler de  vardır. Kimileri yıkılmış, kimiler, kalıntı, kimileri restorasyon halindedirler. Kirazlimanı Mahallesinde tarihi keçiköy okulu var idiyse de , Korunamamış yok olmuştur. Yine Burada  Memleket Hastanesi olarak açılan ve orduya büyük hizmetler sunan Keçiköy devlet Hastanesi bir ara Çocuk Yuvası, Diş Fakültesi Hastanesi, Ziraat Fakültesi olarak kullanıldı. Bina halen kullanılmaktadır.

UTÇU NEZİYE-------Kına gecelerinin vazgeçilmez utçusuydu,

HANDAN AHANIM--- Düğünlerde mandolin çalması ve örgü makinesiyle çorap ve fanila örmesiyle ünlüdür.

Trabzondan gelenler ; Horonu,  Sivastan gelenler ; Halayı getirmişler böylece  folklorik oyunlar,kıyafetlerde getirilmiştir, yaratılmıştır. Oyunlar çeşitlilk yaratmıştır. Gürcü Horonu, Tulum Horunu, Melet Horunu, Mısırlı horunu, Düz Horunu, Kız Horunu,  Kafkas oyunları

Ordu Karşılaması, Lazutlar, Üç ayak, Çiftetelli, Bahriye çiftetellisi,Miralay,  metelik oyunu, Karşılama, yerli oyunları en çok oynanan oyunlardır.,

Kıyafetlerde çeşitlilik göstermekteydi. Dedelerimiz zıpka, yelek,  aba, başlık, çapula, şayak,  palto giyerlerdi.

Kırk Odalı Behram Bey Konağı ( Hazinedar Konağı)

Kahraman Sağra Konağı  ( ŞİMDİ Fındık Müzesi)

Paşaoğlu Konağı  ( ŞİMDİ  Etnoğrafya Müzesi )

Katırcıoğlu İbrahim Ağa Konağı , daha sonra Hüsnü Akyol geçen konak. Bu konak bahçesinde Mehmet Ağanın düğününde 7 gün 7 gece bando çalıp eğlence yapıldığı anlatılır.

Yusuf Ağa Konağı

Süleyman Çavuş Konağı ve Çeşmesi vardı . Bu çeşmenin suyunun çok değerli olduğu rivayet edilir.

Yine Taşocak Caddesi devamında  Paşaoğlu Konağının bir devamında Tokcanların Binası ;

Paşaoğlunun  az ilerisi yol altında Temel Ağanın Konağı vardı.

 

ERMENİ USTALAR


Yervant Dertliyan,   TERZİ

VARTAN HIRANT,   BAKIRCI

MELİK KAYA ARZAN,   KURU KAHVECİSİ

VOHAN SİNOPOĞLU,   KUYUMCU

ONNİK CAMGÖZ,  TERZİ

MIGIRDİÇ HARUT ARTUN,  BAKIRCI

VARTAN HIRANT BAKIR,   BAKIRCI

KARABET DERTLİYAN,  TERZİ

HUMANYAK USAT,   BAKIRCI

SÜREN USTA,  NALBANT

MIGIR TORAMAN,  BAKIRCI

 MIGIRDİÇ YAYLAOĞLU,   LASTİKÇİ, AYAKKABICI

SERKİS AYNACIYAN,  KUYUMCU SAATÇ,

KEVÖRK USTA,   BAKIR İŞLEME

ERMENİ MURAT,  MANİFATURACI

SAĞAK USTA,  KUYUMCU, BAKIRCI

AYI AHMET, NALBANT

KİRKOR KURTBOĞAN, TAŞOCAĞI

MÜHENDİS ARMENAK, NALBANT

KEHAM KURTBOĞAN, KİREÇ TAŞOCAĞI

AHBARAĞA,   YEMEKÇİ

KARAKİN DEVECİ, ELEKTRİKÇİ

SERKİS DEVECİ, OHANCAN USTA , DİŞÇİ ATAM  , ESNAFA SU YEMEK TAŞIYANLAR

DİKRAN TORAMAN,   DAHİLİYE DOKTORU

ARDEM TORAMAN,   ECZACI

ANJEL HANIM, HANDAN ABLA  , ÇALGCILAR

ANAKSİ HANIM, KİLİMCİ MARTA, MUNİSA ABLA

ANJEL HANIM

SANDUK HANIM

ERMENİ HASAN


Bunlardan başka şehrimizin başka renkli ünlü kişilik sahibi insanlarda vardı. Bunlar:

 Kadir Türközer, Ayı Nevzat, Domuz Ali, Firdevsin Hacı, Majino Mehmet Furtun, Kara Mehmet, Güner çebi,  Ermeni Hatiç,  Abbas,  Mustafa Furtun,  Sallı Ahmet

 

                                                                     

SİNEMALAR

Bican Orhon, Haki YENER’in çalıştırdığı, Fidangörde Millet Sineması,

Tahıl Pazarı karşısında Zafer Sineması, Yine Zafer Bahçe sineması,

Şimdiki Selimiye Mahallesi Lise Caddesinde Bim Marketin olduğu yerde  İnci Bahçe Simeması,

Şimdiki Selimiye Mahallesi Lise Caddesinde 19 Eylül Statyumunun girişinde Şimdiki ATOS  olduğu yerde  Yıldızi Bahçe Simeması vardı.

1950 li yıllarda Halkevi öncülüğünde Lale sineması açılmıştır.

1970 li yıllara kadar Şimdiki Vakıf Bankın önündeki park alan da ahşap Renkll Sinema, bitişiğnde Tiyatro salonu Ordu belediyesi Karadeniz Tiyatrosu matbaa, kahvehane, elektrikçi Dükkanı, tostçu Gündüzün dükkanı vardı. 1990 yıllarda büyük bir yangınla burası yok oldu. Şimdi park alanı oldu.

1950 li yıllarda meşhur Kore Harbiyle ilgili filmler gelir halk bu filmleri kaçırmazdı. Halk genellikle yerli filmlere rağbet eder özellikle yazlık sinemalar çok rağbet görürdü. Bu yüzden olacak ki bir çok ünlü aktrist ve sanatçılar Orduya gelir film yaparlardı. Boztepe ve sahil film çekim yerleriydi. Gazinolar dolup taşar ve eğlenceler bol olurdu.

 

1970 li yıllarda ise 1970 yılında Şimdiki Öğretmen evinin, tarihi Yalı Hamamının  yanında Ordu Sineması AÇILDI. O Zamana göre lüks idi. Peşinden Şimdi Özkök Market binası Konak Sineması olarak açılmıştır. Bu sinema 1980 li yıllarda kapandı. Market , lokanta olarak faliyete devam etmektedir.

 

Nuri Sesigüzel, Nezahat Bayram, Ahmet Sezgin, Saniye Can, Seyhan Tütün, Muzaffer Akgün sevilen sanatçılardı,

Tamer Yiğit, Yılmaz Güney, Danyal Topatan, Necdet Tosun, Gönül Yazar, sevilen Aktristlerin bazılarıydı.

Gündüzleri Meşhur Kepelek Mustafa hem belediyenin hem de tiyatrocuların, sinemacıların tellalıydı. Afişleri asar duyurusun yapar, herkesi toplardı.

PEHLİVAN

Elmalık Mahallesinde Feridenin kızı olarak anılan ve herkesçe Mahallenin en güzeli olan Zeytin Kız ; Millet düzüne gelen ve halkı eğlendire oyun grubundan Cambaz Mehmet’e katılır ve o ekiple turnelere katılırdı. Bu turnede Semiha Yankının babası Muammer Yankyıda dahil ederdi. Millet düzünde İllizyonist  gösterisi, ip cambazı,  silindir tahta  yapıda motorsiklet  yarışı vs yapılırdı. Yine genellikle Ağustos aylarında Kumpanyalar gelir  bi ay kadar kalır eğlenceler gırla giderdi.

Ordulu Mustafa Kırkpınarda 1967—1968—1969 yıllarında üç kez başarılı olmuş Altın Kemeriyle orduya gelmiş halk büyük sevgi gösterişinde bulunmuştur.

 

ASKERE GİTME UĞURLAMA

 Askerlik çağına gelenler Şubeden aldıkları sev kağıdyla asker olarak giyinirler; şubenin alt tarafındaki alanda askeri götürecek gemiyi beklerlerdi. Bu gemi bazen bir hafta kadar beklenirdi. Bu arada Anne babalar çocuklarını yalnız bırakmazlar evlatlarını beklerlerdi. Bu arada Millet eğlenceler düzenler askerin moralini yüksek tutmaya çalışırlardı. Gemi gelince askerler sıraya dizilir büyük bir gösteri ile  deniz kenarına inilirdi. Büyük motorlar, mavnalarla açıkta bekleyen asker gemisine yolcu edilirdi. Bu yıllarda kara yolculuğu yoktu, yada çok zordu. Asker gemilerle gitmek zorundaydı. Anne babalar, yavuklular ağıtlarla ağlarlar, gemiz gözden kaybolana dek deniz kenarınadn ayrılmazalrdı.

GAZİNO CİNAYETİ

Ziraat Bankası  önünde şimdiki parkın olduğu yerde Furtunzade Harun Efendinin Tüccar oğlu   Helim Beyin üzeri otel ve altı gazino olan  iki katlı kargir binası vardı. Belediye Meclisinden yıkılma kararı çıkar.  Yıkım yapılınca Mehmet Furtun  Yalı Cami karşısında bulunan Karayakayaların binasında bulunan Belediye  başkanlık makamına gider Başkan yoktur, Mehmet Furtun iki tane mühendisi orada öldürür. Güzel futbol oynayan Mehmet Furtun Majno Mehmet diye lakapla anılmaktadır. Majino Mehmet bu öldürme olayından ölüme mahkum olur, İmralı cezaevine gönderilir. Helim Bey oğlu için devreye hatırı sayılır kişileri sokar cezasında indirim yapılır. 1950 yılında da yapılan genel afla dışarı çıkar. Bu olay Gazino Cinayeti “ diye yıllarca anlatılır. Yıkılan yere tek katlı Gazino, Kahvehane, otobüs durağı  olarak kullanılan bina inşa edilmiş şehrin ileri gelenleri, memurların  devam ettiği mekan olmuştur. En son Araslara (Sabri Aras ) olduğu ve 1980 ihtilali ile Vali Mermi Alyanak,  Askeriye Komutanı Cemal Eruç ve  Askeri Belediye Başkanı Halit Kahraman tarafından yeşil alan haline getirilmiştir.  Anap zamanında  Yerin sahipleri dava sonucunda yeri geri alamazlarsa da belli bir miktarda para alabilmişlerdir.

 

BİN NETİCE

Karstan Orduya gelen Arzuhalci Ahmet Cankorur, Hami Sağra ile beraber arzuhalciliğe başlar. Bir vatandaş dava dilekçesi için gelir. Cankorur buna iyi bir dilekçe yazar. Dilekçe Karakola verilir. Karakolda  netice anlamına gelen (binnetice) kelimesine takılır. Karakol amiri “valla kardeşim bin netice değil onbineticede yazsa “ bu dilekçe bir boka yaramaz der. Adam çaresiz arzuhalciye geri döner. Yeni bir dilekçe yeni ücert ödeyen adam  savcılığın yolunu tutar.  Yeni dilekçenin bir boka yaradığı yaramadığı bilinmiyor.

 

 

 

Karın güzel ise, ne işin var düğünde,

Düğün senin evinde gir oyna, çık oyna,

Karın çirkin ise, ne işin var ölü evinde,

Ölü senin evinde; gir ağla, çık ağla

 

Tezekten terazinin dirhemi boktur.

İyi komşu sabah güneşinden iyidir.

Kattıra babası sorulmuş, anam attır demiş.


2021 YILI TÜRKİYE  NUFUSU VE 

ORDU KARŞILAŞTIRMASI



KAZALAR VE NUFUS DURUMLARI









31 ARALIK  2020  TARİHİNDE  TÜİK VERİLERİNE GÖRE






























31 ARALIK  2018 TARİHİNDE  TÜİK VERİLERİNE GÖRE ORDU MAHALLERİ NUFUS VERİLERİ


















Türkiye nüfusu 2016 yılına göre toplam 79.814.871.


Bu nüfus, 40.043.650 erkek ve 39.771.221 kadından oluşmaktadır.
Yüzde olarak ise:
%50,17 erkek, %49,83 kadındır.


Türkiye nüfusu 2016 yılına göre toplam 79.814.871.

Bu nüfus, 40.043.650 erkek ve 39.771.221 kadından oluşmaktadır.
Yüzde olarak ise:
%50,17 erkek, %49,83 kadındır.

Yıl : 2016  il :  ORDU      NUFUS :   750.588

Erkek Nüfusu: 376.243

Kadın Nüfusu: 374.345
Nüfus Yüzdesi : % 0,94
Toplam Nüfus :  750.588


2015 yılı  NUFUS DURUMU 










Devletin nüfus siyasetini uygulamaya yönelik oluşturduğu en önemli kurum, 1926 yılında kurulan İstatistik Umum Müdürlüğü’dür Türkiye nüfusunun, 1927 sayımı  13.629.488 olduğu ve  bu  rakamın aksine, doğrulukları son derece tartışmalı olan nüfus kütüklerinde var olan rakam 14.154.751 kişiydi. Bu yüzden  1927 nüfus sayımının verileri Türk Devlet İstatistik Enstitüsü’nce hiçbir zaman kullanılmamıştır

 1935 nüfus sayımı ile nüfus yeniden düzenlenmiş
Tüm Türkiye nüfusu 15.640.019   ve  Ordu  İl geneli nüfusu 261.865  idi.  

             İlimizin nüfus yoğunluğu  43  iken bugün 123 tür



TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) VERİ TABANI
 İllere göre il/ilçe merkezi ve belde/köy nüfusu – 2011
ORDU--TOPLAM :  714.390       ERKEK : 356.675     KADIN : 357.715
İllere göre il/ilçe merkezi ve belde/köy nüfusu - 2012
Türkiye :    il / ilçe merkezi :  Erkek : 29.348.230  + Kadın  : 29.100.201  Toplam:  58.448.431 
                    Belde / Köy      :  Erkek : 8.607.938    + Kadın : 8.571.015     Toplam : 17.178.953
                          Erkek : 37.956.168  + Kadın :   37.671.216  Toplam : 75.627.384
ORDU :    il / ilçe merkezi        Erkek :  210.671  kadın :  212.624     Toplam :   423.295 
          Belde-Köy                       Erkek : 159.960    Kadın: 158.116     Toplam :  318.076
                     TOPLAM:              Erkek : 370.631  Kadın: 370.740          Toplam: 741.371
İllere göre il/ilçe merkezi ve belde/köy nüfusu – 2013
Türkiye             Toplam  :   76.667.864        Erkek  : 38.473.360      Kadın  :  38.104.504
Türkiye :    il / ilçe merkezi :  Erkek : 35.135.795  + Kadın  : 34.898.618  Toplam:  70.034.413 
                    Belde / Köy      :  Erkek : 3.337.565    + Kadın : 3.295.886     Toplam : 6.633.451
ORDU İLİ    2013
Toplam :    731.452           Erkek  :  366.011          Kadın   :   365.441




----------------------------------------------------------------------------------------------------

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) VERİ TABANI     2014
İllere göre il/ilçe merkezi ve belde/köy nüfusu – 2014

Türkiye             Toplam  :   77.695.904        Erkek  : 38.984302      Kadın  :  38.711602

Türkiye :    il / ilçe merkezi :  Erkek : 35.755990  + Kadın  : 35.530192  Toplam:  71.286182
                    Belde / Köy      :  Erkek : 3.228312    + Kadın : 3.181410     Toplam : 6.409722
ORDU İLİ    2014
Toplam : 724 268           Erkek  :  361 627  Kadın   :   362 641
 
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU  (ORDU )
ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) VERİ TABANIBüyükşehir belediyeleri ve bağlı belediyelerin nüfusları - 2013


Belediye
Toplam
Erkek
Kadın
Akkuş
  26.582
  13.564
  13.018
Altınordu
  186.097
  91.613
  94.484
Aybastı
  24.247
  12.068
  12.179
Çamaş
  10.403
  5.270
  5.133
Çatalpınar
  14.669
  7.325
  7.344
Çaybaşı
  15.163
  7.689
  7.474
Fatsa
  105.960
  53.318
  52.642
Gölköy
  32.832
  16.413
  16.419
Gülyalı
  9.116
  4.606
  4.510
Gürgentepe
  16.232
  8.137
  8.095
İkizce
  16.745
  8.508
  8.237
Kabadüz
  8.312
  4.387
  3.925
Kabataş
  12.281
  6.111
  6.170
Korgan
  32.370
 16.386
  15.984
Kumru
  32.268
  16.114
  16.154
Mesudiye
  16.975
  8.635
  8.340
Perşembe
  32.131
  16.427
  15.704
Ulubey
  20.868
  10.468
  10.400
Ünye
  118.201
  58.972
  59.229
Büyükşehir belediyesi
  731.452
  366.011
  365.441

Ordu’nun Yıllara Göre İlçe Nüfusları İse Şöyle;


İlçe
2007
2008
2009
2010
2011
2012
Merkez
167.829
168.765
171.915
177.707
183.780
186.000
Akkuş
33.059
32.178
29.185
30.018
27.947
31.106
Aybastı
26.598
25.824
25.346
24.935
24.253
24.852
Çamaş
10.667
11.654
10.920
10.534
9.950
9.381
Çatalpınar
16.259
16.403
16.019
15.859
15.413
14.695
Çaybaşı
15.108
15.089
14.376
14.207
13.850
15.295
Fatsa
96.135
97.124
99.684
100.303
101.696
107.031
Gölköy
35.642
36.576
42.902
34.554
32.810
37.564
Gülyalı
8.165
8.471
8.282
8.128
7.980
7.957
Gürgentepe
20.098
18.147
16.922
17.040
15.960
15.275
İkizce
19.301
19.114
18.868
20.543
18.528
20.332
Kabadüz.
6.511
8.562
8.393
8.780
7.948
8.670
Kabataş
14.385
13.659
12.811
12.543
12.229
12.417
Korgan
33.755
33.798
33.492
33.267
32.390
33.000
Kumru
32.976
32.914
32.527
32.311
32.286
31.847
Mesudiye
12.129
13.501
14.407
12.889
12.739
18.805
Perşembe
34.259
34.052
33.204
32.894
32.300
32.150
Ulubey
20.235
20.325
19.012
18.263
17.541
16.999
Ünye
112.298
113.122
115.242
114.408
114.790
117.995
Toplam
715.409
719.278
723.507
719.183
714.390
741.375



ORDUDA    SPOR  
ORDU SPOR







19 EYLÜL STADYUMU

 

            Spor sever bir vatandaşın sadece spor  amacıyla vakfedilen arazi üzerinde 1962 yılında açılan Ordu'da yaklaşık 11.000 seyirci kapasiteli 19 Eylül Stadyumu gerek Ordu Milli Bayramların ve belli günlerin etkinliklerinin yapıldığı yerdir. Bu stad şehir merkezinde  Selimiye Mahallesinde yer aldığından herkesin rahatlıkla ulaşabileceği ve faydalanabileceği tesislerdir.

            Bu stad  Orduspor'un iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Mustafa

 Kemal Atatürk'ün Ordu'yu 19 Eylül günü ziyaret etmesinden dolayı stadın ismi 19

 Eylül Stadyumu olarak adlandırılmıştır.

             Stadyum Işıklandırması  ve tesisleriyle UEFA standartlarında bir stadyum

 özelliğine sahiptir. 2010-11 sezonunun ikinci yarısında Işıklandırması  faal hale

 gelen stadyumda bir protokol tribünü, iki VIP tribünü, iki kapalı tribün, bir engelli

 tribünü, 760 kişilik misafir seyirci tribünü, iki kale arkası tribünü ve bir maraton

 tribünü bulunmaktadır.



HERTÜRLÜ ETKİNLİĞİN YAPILABİLDİĞİ  19 EYLÜL STATDYUMU
(Selimiye Mahallesi       Merkez Ordu)





MEŞHUR ORDUSPOR


MİLLET DÜZÜNDE SPOR KARŞILAŞTIRMALARI YAPILIRDI











19 EYLÜL STADYUMU 

ORDU DURUGÖL STATDYUMU

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, Ordu'da 2017 yılında yapımına başlanan ve 20 bin seyirci kapasitesi bulunan, YENİ BİR STAD TA 29 Ekim 2021 Cumhuriyet Bayramı  günü açılışı yapılmıştır. Orduda yapılan sportif faaliyetler artık burada gerçekleşmektedir. Tek dejavantajı  Stadın şehir dışında olması ve halkın buraya ulaşamamasıdır.

Bu stadın bünyesinde ileride bir  spor lisesi ile pansiyon ilavesinin de olacağı plandadır. Bu Lise planında  12 derslik 70 öğrenicinin kalabileceği pansiyon yer almaktadır.

FIFA standartlarında olan Yeni Ordu Stadı'nda, 25 loca ile 428'i kapalı 554 araçlık otopark bulunuyor. 97 dekar alan üzerine kurulan, bu stadyum ve tüm salon sporlarına da ev sahipliği yapabilmektedir.

3. Lig'de mücadele eden 52 Orduspor ile Bir zamanların efsane takımı Orduspor 1967, takımları her iki sahayı  kullanabilmektedir. 





DURUGÖL SPOR TESİSLERİ  









































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder